انواع رله کولری !!!
مقاله انواع رله فیش خور کولری nt90
رله فیش خور کولری
یکی از معروفترین انواع رله ها ، رله ماشینی نام دارد. این رله که توسط کارخانه ها بدون قاب یا محافظ تولید میشد به مرور زمان تغییر شکل یافت و امروزه با محافظ یا قاب رویی و در اشکال مختلف در بازار ارائه میشود.
رله تک کنتاکت ماشینی هنوز هم بصورت رله 4 پایه ، رله 5 پایه و رله 6 پایه تولید میشود ولی شکل تغییر یافته آن که رله کولری ، رله فیش خور یا رله nt90 نام دارد مورد اقبال بیشتری قرار گرفته است.
رله فیش خور با آمپر های مختلف رله 20 آمپر ، رله 25 آمپر ، رله 30 آمپر و رله 40 آمپر و جدیدا رله 50 آمپر ارائه میشود ولی رله 30 آمپر پرمصرفترین آنها میباشد.
رله کولری با ولتاژ بوبین مختلف رله کولری 12 ولت ، رله کولری 220 ولت و رله کولری 24 ولت تولید میشود.
انواع رله فیش خور کولری nt90
رله کولری در 4 شکل رله کولری رو بردی ، رله کولری جاپیچ خور ، رله کولری شاخک دار و رله کولری t شکل به بازار آمده است.
رله کولری فیش خور روبردی
رله کولری رو بردی پر مصرفترین نوع انواع رله فیش خور میباشد . این رله برد دارای 5 پایه سوزنی در زیر رله برای لحیم شدن روی برد و دارای 3 پایه فیش خور در روی رله برای کنتاکت های باز و بسته و تیغه مشترک میباشد. این رله بعنوان رله کولر گازی و رله محافظ برق و بسیاری مصارف دیگر کاربرد دارد. از آنجا که این رله توانایی سوئیچینگ تا 30 آمپر و 40 آمپر را دارد نظر بسیاری از مهندسان را در طراحی برد ها جلب میکند.
رله کولری جای پیچ دار
رله کولری جاپیچ خور یا رله کولری گوشواره ای دارای جای پیچ در طرفین رله میباشد ، تفاوت دیگر آن با رله کولری بردی این است که دیگر پایه ای در زیر رله وجود ندارد و در روی رله 5 پایه فیش خور وجود دارد. این مدل رله برای نصب روی تابلو و یا در مواردی که امکان لحیم کردن در روی برد وجود ندارد، بسیار مناسب میباشد و رله 220 ولت آن پرمصرف تر از سایر ولتاژ هاست.
رله کولری t شکل
رله کولری t شکل نوع دیگری از رله کولری میباشد که فقط امکان نصب بر روی برد را دارد ودر این مدل دیگر پایه فیش خوری وجود ندارد. در این مدل انواع رله 6 پایه ، 4 پایه و 5 پایه وجود دارد که همان طور که در مقاله های قبل اشاره شد برحسب نیاز میتوان پایه های بلا استفاده را چید. این رله نیز در بسیاری از مدارات مانند رله برد کولر گازی ، ماژول رله ها و… استفاده میشود و عموما جایگزین رله های ماشینی شده است. زمانی که بر روی رله ماشینی 6 پایه قاب محافظ قرار گرفته شد شکل آن شبیه به T انگلیسی درآمد از این جهت به آن رله T شکل گفته میشود.
رله کولری شاخکدار
نوع چهارم رله کولری ، رله کولری شاخک دار است، مشخصات رله مانند رله کولری بردی میباشد و تفاوت آن با مدل رله نوع اول این است که پایه های فیش خور روی رله، محافظ ندارند و شاخک های آن از روی رله بصورت بالا زده قرار دارند. این مدل رله در برد کولر گازی و… بسیار دیده میشود از آنجا که در طراحی برد بسیاری از کولر گازی ها از این رله بعنوان رله فن کولر گازی استفاده شده و نیازی به کنتاکت یا تیغه بسته رله نمیباشد؛ رله دارای 4 پایه بوده و یا تنها 2 شاخک بر روی آن قرار دارد.
همان طور که پیش از این گفته شد چیدن پایه یا شاخک های بلا استفاده رله امکان پذیر میباشد و چنانچه رله مورد نظرتان یافت نشد میتوانید از مدل های مشابه استفاده نموده و پایه های اضافی را چیده و قطع نمایید.
پارت نامبر رله کولری
در مقاله های قبلی به این موضوع اشاره شد که ممکن است یک مدل رله دارای چندین پارت نامبر یا نام متفاوت باشد، بدلیل اینکه هر کارخانه تولید کننده نامگذاری مختص بخود را دارد. رله کولری های رایج در بازار ایران اغلب با پیشوند رله nt90 (برند NHG بهترین رله کولری موجود در ایران) ، پیشوند رله HJQ و… هستند.
انواع رله کولری با این پیشوند ها آغاز میشوند و سایر اعداد و حروف معرف مدل های مختلف آن هستند. مانند رله با پارت نامبر NT90TNCE12CB که رله 12 ولت 30 آمپر روبردی فیش خور میباشد.
کاربرد رله کولری
امروزه دستگاه های تهویه مطبوع ، اسپیلت ها یا کولر های گازی به یکی از اصلی ترین لوازم هر واحد مسکونی یا تجاری تبدیل شده اند؛ بویژه برای ساکنین مناطق گرمسیری و پر رطوبت.
رله کولری بدلیل اینکه یک رله آمپر بالا میباشد در صنایع و لوازم بسیاری اعم از برد کولر گازی ، اسپلیت ، ups ، رله دستگاه جوش ، رله کمپرسور گاز کولرگازی ، استابلایزر ، محافظ برق ، اینورتر ها ، گیرنده و ماژول رله ، خانه هوشمند ، اینترنت اشیاء و… کاربرد دارد.
رله کولرگازی
درصد زیادی از خرابی های کولر گازی مربوط به رله و کنتاکتور است. در صورتی که رله خراب شود تاثیر مستقیمی روی کارکرد کمپرسور و فن کولر گازی میگذارد. خرابی هایی مانند عدم کارکرد فن یا روشن بودن دائمی فن مربوط به رله برد کولر گازی میباشد. مانند زمانی که سیستم خاموش است ولی دستگاه بیرونی هنوز کار میکند، رله فرمان کمپرسور اتصالی کرده. زمانی که دستگاه داخلی شما کار نمیکند ولی فن موتور و چراغهای یونیت داخلی روشن میشود ممکن است مشکل از رله باشد.
تست رله
برای تست رله با استفاده از اهم متر ابتدا باید برد را از مدار سیم بندی کولر جدا کنید. سپس پروب اهم متر را به دو سر پایه های بویین رله متصل کنید. در رله های مختلف این مقدار متفاوت است. اگر اهم متر مقدار بی نهایت یا مقدار صفر را نشان داد رله را از روی برد جدا کنید و مجددا مقدار مقاومت ان را اندازه گیری کنید. در صورتیکه مجددا مقدار اندازه گیری شده صفر یا بی نهایت باشد رله معیوب است و باید تعویض گردد.
در صورت سالم بودن بوبین این بار پراب اهم متر را بر روی پایه های کنتاکت باز و مشترک قرار دهید. در صورت سالم بودن رله اهم متر مقدار بی نهایت را نشان میدهد. سپس پروب را روی پایه های بسته و مشترک قرار دهید ( در صورتی که رله دارای پایه های بسته باشد) اهممتر باید مقدار صفر را نشان دهد در غیر این صورت رله معیوب است و باید تعویض گردد.
خرید انواع رله فیش خور کولری nt90 و اطلاع از قیمت رله 12 ولت 30 آمپر ، رله 24 ولت 30 آمپر ، رله 220 ولت 30 آمپر و… از طریق شماره های تماس امکان پذیر میباشد.
خرید انواع رله از فروشگاه اینترنتی مدرن الکترونیکز
دیدگاهتان را بنویسید
می خواهید در گفت و گو شرکت کنید؟خیالتان راحت باشد :)