آشنایی با رشته مهندسی الکترونیک و تجربیات خودم
آشنائی با رشته ی مهندسی الکترونیک و تجربیات خودم
از اونجایی که خودم در رشتهی الکترونیک تحصیل کردم و در همین زمینه هم در حال فعالیت هستم بر خود واجب دونستم که تجربیاتم رو در اختیار شما بگذارم . اُمیدوارم این مقاله برای همه مفید باشه بخصوص برای اون دسته از عزیزانی که هنوز انتخاب رشته و گرایش دبیرستان و دانشگاه رو انجام ندادن و نیاز به آشنایی بیشتر با این رشته دارند.
مهندسی الکترونیک(electronic engineering) یکی از گرایش های رشتهی مهندسی برق هست که در عصر حاضر حرف اول رو تو دنیا میزنه . کافیه از زندگیه پیشرفتهی امروزمون تمامی لوازم و وسایلی که در اون ها از دانش الکترونیک بهره گرفته شده رو کنار بگذاریم، اینجوری زندگیمون با انسان هایی که هزار سال پیش زندگی میکردن فرق چندانی نداره. واقعا بشر رشد سریع علم در سالهای اخیر و رفاه زندگیش رو مدیون برق و الکترونیکه.
در تعریفی که تو دنیا برای مهندسی الکترونیک دارند اون رو یکی از شاخه های مهندسی برق میدونن که از دانش علمی رفتار و اثر الکترونها استفاده نموده و به توسعهء قطعات، دستگاه ها ،سیستم ها، یا تجهیزاتی می پردازد که انرژی الکتریکی یکی از فاکتورهای آنهاست؛ همانند لامپهای خلاء، ترانزیستورها،مدارهای مجتمع و مدارها چاپی.
مهندسی برق هنوز هم مهندسی الکترونیک را در دانشگاه ها تحت پوشش قرار میدهد و فارغ التحصیلان، مهندس برق لقب میگیرند. مهندسی الکترونیک ترکیبی از مهندسی برق با مهندسی کامپیوتره چرا که یک مهندس الکترونیک علاوه بر دانش برق و شناخت قطعات برای طراحی مدار نیاز به تسلط به برنامه نویسی برای طراحی مدارهای دیجیتال نیز دارد تا به اصطلاح مغز (آیسی ،کنترلر و…)مدارش رو طراحی کنه.
مهندسی الکترونیک تاپترین رشتهی مهندسیه جهانه و تو ایران هم معمولا بیشتر رتبههای برتر کنکور ریاضی و فنی ، رشتهی مهندسی برق و گرایش الکترونیک رو برای خودشون انتخاب میکنن.
کلا برق رشته ایه که بیشتر آقا پسرها علاقه به تحصیل در اون رو دارند بخصوص گرایش قدرت که اکثریت دانشجوهاش پسرن ولی در گرایش الکترونیک معمولا تعداد بیشتری دانشجوی خانم مشغول به تحصیل هستند.
افرادی که در مقطع متوسطه در رشته های فنی و یا ریاضی تحصیل کردند میتونن رشتهی مهندسی برق رو برای تحصیل در دانشگاه انتخاب کنند.
اصولا دانش آموزانی که درسشون بهتره رشتهی ریاضی رو برا دبیرستان انتخاب میکنن و اونهایی که کار عملی دوست دارن میرن فنی. من خودم دبیرستان ریاضی خوندم ولی تو دانشگاه بچه هایی که فنی خونده بودند از نظر کارعملی از ما خیلی سرتر بودند و اغلب از همون موقع جذب بازار کار مرتبط شده بودند؛ البته لازم به ذکره که در رشتهی برق خیلی ریاضی و هوش اهمیت داره و بچه هایی که دبیرستان ریاضی خونده بودن راحتتر مسائل تئوری رو یاد میگرفتن .
بازار کار رشته مهندسی الکترونیک
بازار کار الکترونیک در دنیا به دو قسمت کلی تقسیم میشه که فارغ التحصیلان یا در زمینهی میکرو الکترونیک و یا در زمینهی مدار و سیستم فعالیت میکنند. زمینهی میکروالکترونیک شامل علم مواد، فیزیک الکترونیک،طراحی و ساخت قطعات الکترونیکیه ؛ ولی مدار و سیستم، کار طراحی و ساخت سیستم ها و تجهیزات الکترونیکی رو انجام میده.
بازار کار الکترونیک در ایران با دنیا فرق میکنه. از اونجایی که تحریم هستیم ،کشورهایی که دانش تولید قطعات الکترونیکی رو دارند این تکنولوژی رو در اختیار ایران نمیگذارند ؛ در خود ایران هم بدلایلی ازجمله عدم حمایت لازم، نبود لوازم و تجهیزات آزمایشگاهی و عدم تلاش جدی و مستمر، موفقیت چشمگیری برای تولید قطعات تا به امروز وجود نداشته؛ به همین دلیل قطعات الکترونیکی در ایران 100% وارداتیه و قسمت میکروالکترونیک در ایران به نوعی میشه گفت تعطیله. امیدوارم روزی شما مخاطبین گرامی در این زمینه وارد بشید و افتخاراتی برای میهنِ عزیزمون کسب کنید.
البته همون طور که گفتم خیلی از کشورها مثل تایوان ، تایلند ، چین و مالزی و… که تولید کننده قطعات الکترونیک هستن، خودشون دانش تولید رو نداشتن و تکنولوژی تولید قطعات رو از کشورهای پیشرفته گرفتن.
گرچه زمینهی میکروالکترونیک در ایران وجود نداره ولی بازار کار قسمت مدار و سیستم خدا رو شکر تو ایران تعطیل نیست و مهندسین قَدَری که قابلیت های لازم رو دارند در این زمینه فعالیت میکنند و طراحی بسیاری از مدارهای مورد نیاز کشور رو انجام میدن و شکر خدا درآمد خوبی هم دارن.
علاوه بر طراحی مدار و سیستم ،زمینهی دیگری در ایران رونق داره و تعداد قابل توجهی از فارغ التحصیلان الکترونیک در این زمینه فعالیت میکنند و اون بازارِ تعمیراتِ لوازم و بُردِ دستگاه الکترونیکیه، که رونق و درآمد خوبی داره؛ مثلِ تعمیرات موبایل و لوازم برقی و… . از اون جایی هم که لوازم دیجیتال خیلی گرون شدند و توانایی برای خرید کم شده، مردم رو به تعمیرات وسایلی که خراب شدن اوردند و این مسئله بازار کار تعمیرات رو بهتر کرده .
یه توصیهی برادرانه هم از بندهی حقیر گوش کنید اگه میخواین در آینده تو زمینهء الکترونیک فعالیت کنید به درس و کارهای عملیه دانشگاه و کلاسای تئوری موسسات اکتفا نکنید چرا که از یه سری حداقل ها هم کمتره (مثلا تو دانشگاه یکبار هم از هویه استفاده نکردیم!!!) ، خودتون کتاب بخونید تو اینترنت تحقیق کنید،خودتون کار رو تجربه کنید ، حتی اگه شده پولی هم پرداخت کنید یا حتی به صورت رایگان کار کنید در دوران تحصیل وارد عرصه کار بشید یا از سایتهای معتبر و اپلیکیشن ها (مثل جاب اینجا ) کار پیدا کنید یا به مراکز و بازار های مربوطه مراجعه کنید البته مراقب شیادین و کلاهبردارها هم باشید و با بزرگترها مشورت و تحقیق کنید.
در آخر لازم میدونم بگم اگه خیلی به برق و کارای فنی علاقه دارید به تحصیل در این رشته بپردازید . زمینهء اشتغالِ دیگر گرایش های برق(بخصوص قدرت و مخابرات) در ایران فراهم تره بنابراین مهندس الکترونیک نباید منتظر باشه کسی استخدامش کنه و خودش باید کارآفرین باشه. مهندس الکترونیک باید خصوصیاتی داشته باشه که چند تا از اون ها رو ذکر میکنم :
هوش بالا و توانایی و خلاقیت در حل مسائل ریاضی ، طراحی و…
علاقه به کارهای فنی و به قول معروف دست به آچار بودن
توانایی درک ، تجزیه و تحلیل مسائل و ارائه راهکارهای ساده ،مناسب و اقتصادی
حوصله و صبر بالا در هر دو زمینهی طراحی و تعمیرات
کنجکاو و علاقهمند به یادگیری حوزه کاری و دانشهای مرتبط با آن
و…..
پیشنهاد میکنم مقاله ی الکترونیک چیست؟ را هم مطالعه نمایید
با آرزوی موفقیت روزافزون برای همه هموطنانم بِالاَخَص دوستداران الکترونیک
سلام . بابت تلاش برای تهیه این مقاله ازتون متشکرم.
ممنون که تجربیاتتون را در اختیار ما قرار دادید.
خواهش میکنم .
برای گسترش الکترونیک در ایران ،این حداقل کاری بود که میتونستم انجام بدم
عاااااااااالی بود
دمتون گرم